jan3.jpg
Tavla 12
 
Transporter med förnödenheter, innan järnvägen kom till Sågmyra 1889, företogs med hästforor. Särskilt vintertid på sjöisarna. I Sågmyra fanns färdstugor, det vill säga övernattningsställen, i bland annat Korprales, Mases, Kers Olle, Arves Anders, Näset och Lundells. När Oskar Eriksson i Bengtsgårdarna rev färdstallet fanns där plats för tio spiltor.
 Här till vänster i korsningen hade Oskar Pettersson en mekanisk verkstad för tillverkning av små svarvar, miniatyrsvarvar och revolversvarvar. Han köpte in föremål från första världskriget, bland annat motorcykeldelar.

 

Handelsbodar

I den före detta verkstadens lokaler startade Gustaf Nordahl, som kallades Gusta-pöjken, och hustrun, Snarf Pers Kerstin Persdotter, Nordahls diversehandel 1932. Paret hade tidigare butiken i byn Solarvet. Affären i Bengtsgårdarna sålde bensin i en plåtkur på andra sidan vägen. Nordahl var den första som installerade en godisautomat i Sågmyra. Sonen Karl Gustaf ”Gusten” övertog butiken som lades ner 1962 då huset revs i samband med att den nya Bjursåsvägen tillkom. Gusten Nordahl sålde också livsmedel med bil i byarna i östra Åhl.
Garvaren Anders Johansson Cedervall, född 1843, från Limbo startade en affär.
Cedervalls handelsbod i Bengtsgårdarna var på 1880-talet centrum för Sågmyras dryckesliv. Där samlades man kring glaset, kortleken och spel. Det här var under nickelbrukets sista år.
Snarf Pers Per Pettersson, 1860 – 1914, blev ny ägare till Cedervalls men affären behöll sitt namn. Så småningom ändrades butiksnamnet till P Petterssons Läder- och Diversehandel. Cedervall flyttade till Mora och tog en del av huset med sig.
Snarf Pers Per Pettersson var en framgångsrik affärsman men levde till en början ett liv i sus och dus. Efter en omvändelse framträdde han som absolutist och handlingskraftig. Festlokalen i handelsboden blev väckelserum. Han kallade och avlönade predikanter på egen hand. Kunderna i butiken konstaterade att ”vår store Gud gör många under”.
Predikanterna i Cedervalls var brädgårdsarbetare från Korsnäs som fått sin andliga fostran hos Frälsningsarmén, men med en förmåga att inpränta Guds ord i det unga Sågmyra. 
En väckelsevåg gick över Sågmyra i slutet på 1800-talet.

Snarf Pers Per Pettersson samarbetade med Anders Haglund i Gopa som bedrev gårdfariehandel och öppnade butik 1904. Pettersson byggde en filial i det som blev Tidstrands kontor. Den butiken övertogs av handelsbolaget.
Snarf Pers Per Pettersson var delägare i Sågmyra Ångsåg vid Årbosjön. Men också en av dem som bistod fabrikör Tidstrand i ekonomiska frågor.
Snarf Pers Petterssons familj bestod av hustrun Kristina Hammar från Lustebo och barnen Per-Oskar, med den mekaniska verkstaden, Hulda Kristina, Anna Katarina och Elin Vilhelmina. Två av döttrarna var ingifta i liesmedssläkten Nordahl.
Anna Nordahl, känd som Pers Anna, bodde i faderns diversehandel sedan affären stängts. Huset byggdes om 1905 och förseddes med verandor och snickarglädje.
Änkan Lisbet Karlsdotter sålde 1868 en tomt till Handelsaktiebolaget i Gopa som planerade en affär i Bengtsgårdarna. Det är oklart vem som drev affärsrörelsen  men 1871 sålde Karfs Anders Andersson i Vrebro handelsboden till skolläraren Anders Andersson i Sörskog och furir Daniel Bergfeldt. Bergfeldt kom från Sågsbo i Bjursås och blev så småningom bataljonsadjutant och inspektor efter flytt till Gävleborgs län. Bergfeldts andel överläts 1872 till Anders Andersson som 1874 sålde affären till liesmedsmästaren Jakob Gustaf Nordahl i Svanshammar. Fastigheten låg vid nuvarande Garvarestigen.
I handelsboden förekom försäljning av vin och öl med fylleri och slagsmål som följd. Affären ombyggdes senare för bostad till Jakob Gustaf Nordahl d.y och dennes familj.
Högst upp i byn fanns Bergfeldtes. Huset står fortfarande kvar.
Handlanden E.G. Wahlin från Falun köpte en del av Knapergärdet 1864, där 
han byggde handelsbod, kontor, bostad samt källare. En kryddgård anlades också. E.G. Wahlin avled 1873 varefter fastigheten såldes på auktion till handlanden Johan 
Söderqvist och inspektoren B.O. Geijer. Även en Ahlström från Falun sägs ha ägt handelsboden en tid.
1877 såldes affärsverksamheten till Johan Erik Bergfeldt som så småningom drev handelsboden tillsammans med Karolina Wilhelmina Bergman från Rättvik. Paret gifte sig 1881. I fastigheten bedrevs också pensionatsrörelse. Rörelsen avvecklades 1905. Johan Erik Bergfeldt avled 1907.
Bergfeldt är ett ovanligt efternamn. Men de två Bergfeldtarna, Daniel och Johan Erik, som båda drev affärsrörelser i Bengtsgårdarna, tycks inte ha haft någon släktskap.
 

Garveri

Nedanför Snarf Pers Per Petterssons diversehandeln, mot sjön Gopen, låg ett garveri. En lång timmerbyggnad i två våningar. På nedre botten fanns karen där hudarna garvades och på vinden utrymme för torkning. Ägare var Anders Cedervall och efter honom Snarf Pers Per Pettersson. I tvåvåningsbyggnaden fanns också skotillverkning. 1938 avslutades garveriverksamheten. Den siste garvaren var Johan Pettersson, 1871 – 1938.
Garveriet revs 1943 och byggnaden såldes till Stockholm som ved under andra världskriget.
 
Kyrkbåtar
I Gopen fanns minst tre kyrkbåtar med namn som Tällbergs Låga, Bengtsgårds Plåga och Hällgårds Tättingen.  Byborna rodde till Gopändan, i östra delen av sjön, och gick därifrån till kyrkan i Bjursås.
Under tiden som Gopa tunelag bestod var det allmän kyrkgång. Eftersom tunelaget tillhörde Rönnäs i Leksand skulle sågmyraborna egentligen ha gått den långa vägen till Leksands kyrka. I stället valde de den korta vägen till Bjursås kyrka. Halva kyrkresan kunde man sommartid ro med kyrkbåtar.

 

Brandstation

På andra sidan vägen låg brandstationen som tillkom 1923. På 1950-talet slogs kåren i Bengtsgårdarna ihop med industribrandkåren vid Falu Yllefabrik.  Brandkåren i Sågmyra existerade fram till 1983. Brandvärnet övertogs sedan av Bjursås-kåren.
Förr bestod brandväsendet av brandskåp i byarna och allmän släckningshjälp. I brandskåpet fanns en lur som man blåste i och som hördes vida kring. Den allmänna släckningshjälpen innebar att alla som kunde släcka en brand skulle hjälpa till.
När telefonen gjorde intåg skulle man ringa brandchefen. Telefonnumret fanns anslaget i varje hushåll på väl synlig plats. Då hamnade man hos Sven Wiklund i Gopa.
Bland brandcheferna märktes Oskar Eriksson, Sven Wiklund, Olle Eriksson och Sune Falk.
Företag i Bengtsgårdarna:
Djuse Bygg och Snickerier var verksamma på 1990-talet. Ägare Jan och Per Djuse, bosatta i Bengtsgårdarna.
Ingemar Danielsson i Bengtsgårdarna startade snickeriverksamheten 1940. Sonen Lars-Erik(Danne) Danielsson fortsatte i pappans fotspår och bildade företaget Sågmyra Byggservice HB, ett snickeri och byggföretag. 
Spännar-Erik Johanssons bedrev taxirörelse i Spännargårdarna och Bengtsgårdarna på 1940 - 1950-talen.
Östen Andersson i Bengtsgårdarna sålde fisk med bil. Det sägs att han som försäljningsknep förklarade för hemmafruarna ”…att det här var den sista strömmingen som fanns att köpa för fisken sam mot Finland”. Andersson var den förste i Sågmyra som sålde stålkammar.
Kända profiler i byn:
I Bengtsgårdarna har världsmästaren i juniorsprintskidor, Calle Halfvarsson, född 
1989, sitt föräldrahem. Hans främsta meriter är JVM-guld i sprint i Italien från 2008 och VM-silvret i stafetten över 4x10 kilometer i italienska Val di Fiemme 2013. Det senare tillsammans med Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner.
Halfvarsson tävlade för Sågmyra skidklubb fram till 2006 men har sedan dess bytt klubb ett par gånger. Mellan 1996 och 2006 deltog Halfvarsson i Sven-Olof Backs och Mats Hellbergs träningsgrupp i Sågmyra.
I Bengtsgårdarna bodde också pianisten och musikläraren Erik Eriksson, 1919 – 1987.
Eriksson ackompanjerade i unga år på piano bland annat Jussi Björling och Zarah Leander. Han spelade med Sågmyra-orkestern Leeberty och på senare tid ledde han Samklang, en Sågmyra-kör som han var med och tog initiativet till och skrev arrangemang till. Kören gjorde sitt första framträdde våren 1981.

 

 

Öppettider på Muséet:

Muséet har öppet med bemanning varje lördag och söndag kl 12 - 15 .  

VÄLKOMMEN IN !

Sågmyra Hembygdsmuseum
Tidstrandsvägen 3

 

o o o o o o o o o o o o o  

 

 

Vill du tipsa oss om nåt som händer här i Sågmyra,

maila oss på shf@wgst.se